Bu tür hastaların yakınları ve bakım verenleri için hastalığın en zor belirtilerinden biri Demans(bunama) ve buna bağlı olarak ortaya çıkan bozukluklardır. Bakım veren kişiyi en çok zorlayan tüketen sebep bu davranış bozukluklarıdır.
Bunlar nelerdir.
- Sinirlilik, saldırganlık
- Şüphecilik
- Hayaller görme (halüsinasyon)
- Uyku düzensizliği
- Kişilik değişiklikleri
- Sürekli dolaşma,kaybolma
- Eşya saklama, dolap boşaltma
Sinirlilik ve saldırganlık durumlarında :
Evvela ne zamanlar hangi olayla sinirliliği, saldırganlığı başlıyor bunu gözlemlemeli ve ona göre bir yöntem izlenmelidir.Ona güvende olduğunu hissettirmek günlük alışkanlıklarını değiştirmeden hatırladığı kişilerden ve olaylardan bağını koparmadan özverili bir tavır sergilenmelidir.(evdeki eşyaların yerinin değişmesi hoşuna gitmeyebilir.)
Şüphecilik durumlarında :
Genelde eşyalarının çalındığı,eşlerinin onları aldattığını, kendisine yalan söylenildiğini düşünebilir. Bu durumda suçlanan kişi tepki vermeden dikkatini başka yere çekmeli inatlaşmadan ikna etmeye çalışmadan konudan uzaklaşmasını sağlamalıdır.
Hayaller görme (halüsinasyon) :
Gerçekte var olmayan şeyler görme, işitme, koklama, dokunmadır.Bu durumda gördüğü şeylerin gerçek olmadığını söylemek doğru bir davranış değildir.Yine ortamdan uzaklaştırmak ve dikkatini başka yere çekmek en iyi yöntemdir.
Uyku düzensizliği:
Yaşlılarda uyku miktarı azalır.Alzheimer hastalarında bu durum daha fazla görülür.Bu durumda gündüz uyumasına engel olmak, gündüzden yapılan yürüyüşler, egzersizler ve geceleri uygun sessiz bir ortam sağlamak uyku düzenine fayda sağlayabilir.Ayrıca kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir.
Kişilik değişiklikleri:
Alzheimer hastalığının başından itibaren kişilik değişiklikleri olabilir. Mesela hasta eskiden sakin, az konuşan biriyken birden hareketli çok konuşan küfür eden biri haline gelebilir.Hasta yakınlarının öfkelenmeden sakin bir tavırla yaklaşması ilgi dağıtma yoluna gitmesi gerekir.